Hundeskove

Jeg bliver ofte spurgt om min holdning til hundeskove.

I bund og grund er hundeskovene et fantastisk tilbud til vores hunde og os: Først og fremmest har vi muligheden for at slippe hunden lovligt på et indhegnet areal, det giver bl.a. muligheden for at træne indkald med hunden, uden at skulle være bange for, at den tager en afstikker.

Der er derudover god mulighed for at socialisere den unge hund/hvalpen med mange forskellige hunde. Ligeledes kan man holde socialiseringen ved lige, hvis man har en voksen hund.

Men!

Det, man skal være meget bevidst om, så snart man vælger at tage snoren af hunden i hundeskoven, er, at man tager en chance: Der vil altid være en risiko for at møde hunde, som ikke nødvendigvis ”klikker” med ens egen hund, derudover er der, blandt hundeejere, et hav af forskellige holdninger til, hvad man må og ikke må i en hundeskov.

Nogle hundeejere har den holdning, at hundene selv skal klare eventuelle konflikter – en holdning jeg er meget uenig i: Vi har pligt til at passe på vores egen hund, ligeså vel som vi har pligt til at sørge for, at vores hund ikke påfører andre hunde dårlige oplevelser.

Ikke alle hunde fungerer i en stor flok, nogle hunde vil føle sig presset ved, at skulle forholde sig til mange hunde på en gang. Der er stor forskel på hundens tolerance overfor andre hunde. Køn og alder har selvfølgelig også en stor betydning for, om hundemøder bliver en god oplevelse eller det modsatte.

Herunder er nogle råd til dig, som besøger hundeskove eller overvejer at gøre det:

Det er altid en god idé at bevæge sig rundt i skoven. Hvis hundejere står mange sammen omkring et bord, kan det skabe ressourceforsvar i forhold til forsvar af godbidder, bordet og ejeren.

Legetøj og kast med pinde hører ikke til i en hundeskov, disse kan også skabe ressourceforsvar: En voksen hund som leger med sin yndlingsbold, vil ikke nødvendigvis acceptere, at hvalpen/den unge hund nærmer sig eller deltager i legen, dette kan meget nemt udløse en dårlig oplevelse for hvalpen.

Undgå at være i hundeskoven for længe: Hvis din hund har leget godt i en halv time, er det tid til at gå. ”Stop legen, mens det stadig er sjovt for alle parter”. En vedvarende leg, der til sidst ender i opkørthed på grund af træthed, kan ende med at udløse konflikter.

Hvis du har en sensibel hund, så undgå hundeskovene i ”prime-time” (eftermiddag og tidlig formiddag i weekenderne)

Vær opmærksom på køn og alder på hundene (spørg!) Voksne hunde af samme køn og på samme alder har som regel ingen glæde af at lege sammen. (der er selvfølgelig undtagelser)

Sig fra på din hunds vegne! Det er okay at gå videre eller forlade skoven, hvis du føler, at du eller din hund bliver presset.