For dig med hvalp

Forventningerne er tårnhøje, inden familien forøges med en lille hvalp. Endelig kommer hvalpen hjem og glæden er stor.

Dog har glæden det med at aftage en smule, da hvalpen efter få dage viser sig at være en opmærksomhedskrævende, bidende, tissende lille bandit.

De fleste nybagte hvalpeejere vil spørge sig selv, om ”de nu har taget den rigtige beslutning”/kan det virkelig være rigtigt, at det skal være så hårdt at have hvalp”? Ganske NORMALE tanker: Det er hårdt og tidskrævende at have hvalp, men husk, at du får så meget igen!

Her kan du måske få svar på nogle af de spørgsmål, der kan melde sig, når hvalpen indtager hjemmet.

Sovepladsen

En hund er, som os mennesker, et flokdyr. Det er meget unaturligt for en hund at sove væk fra flokken – ikke mindst meget hårdt for en lille hvalp, der kommer fra sin mor og søskendeflok. En hvalp/ældre hund kan godt lære at sove for sig selv, men hvis du vælger denne løsning, skal du vænne den til det gradvist.

Jeg vil anbefale, at hvalpen sover i en blød kurv/hundeseng i soveværelset, hvor den kan høre og lugte sin nye familie.

Renlighed

Hvalpen har en meget lille blære og den tømmer den, når ”den skal” – helst et sted, hvor den føler sig tryg. For at gøre renlighedsprocessen så nem og smertefri som muligt, er det en god idé at overholde følgende:

Fjern tæpper og måtter i et par måneder. Gå med hvalpen ud i haven ca. hver anden time, lad hvalpen trisse rundt for sig selv og når den tisser/besørger, så sig stille og roligt ”dygtig”.

Ønsker du at lære din hvalp at tisse på signal, kan du koble ordet ”tisse” på: Altså ”dygtig tisse”. De fleste hvalpe er ikke trygge ved at tisse udenfor matriklen i de første mange uger, men bare rolig – det kommer.

Skæld aldrig hvalpen ud, når den forretter sin nødtørft indenfor, hvalpen kan ikke se noget forkert i det og du risikerer bare, at hvalpen vil søge væk fra dig for at finde et ”sikkert” sted. Hvis hvalpen ser ”flov” ud, er det ikke fordi den forstår, at den har gjort noget galt, men fordi den forsøger at dæmpe dig!

Hjælp! Hvalpen bider

Du har fået en helt normal hvalp:-) Bideriet hører med til det at have hvalp, men det aftager som regel omkring tandskifte og ofte også før.

Hvalpen bider for at undersøge og for at lege – langsomt skal den vænne sig af med det, men det tager tid. Hvis man har mindre børn, skal man som familie regne med, at det vil tage længere tid at afvænne hvalpen med at bide, end hvis man kun er en eller to i en husstand.

Når hvalpen bider sig fast, afledes den med et stykke legetøj eller f.eks. en tyggestang. Man kan også skrige højt og hvalpen vil ofte slippe og forstå, at den har bidt for hårdt (dette trick kan kun bruges ved de helt unge hvalpe)

Når man skal lære hvalpen at lade være med at bide, handler det i bund og grund om, at man undgår de situationer, der får hvalpen til at blive opkørt.

Undgå at kæle med hvalpen, hvis den er frisk/opkørt: Kæl er, i hvalpens øjne, en invitation til leg, dvs. en invitation til at bide. Kæl kun med hvalpen, når den sover eller når den er i ro/er afslappet.

Undgå at lege vilde bide-lege/kamp-lege med hvalpen, ofte ender det med en opkørt hvalp og nogle børn, der bliver kede af det.

Stå stille hvis hvalpen går efter bukseben eller ankler og ros, når hvalpen mister interessen. Afled med en øvelse (sit, kontakt, søg godbid eller lign.)

Alle hvalpe får 2-3 ”bide-flip” om dagen! Kom disse situationer i forkøbet, ved at aktivere din hvalp med små søge-øvelser eller ved at trætte den med en oplevelsestur. Giv din hvalp et ben/tyggestang i tilspidsede situationer: Når børnene kommer fra skole, når der kommer legekammerater, eller når svigermor kommer på besøg;-)

Miljøtræning og socialisering

Når hvalpen kommer hjem, skal man tænke nøje over, hvad man ønsker at lære den – alt det, som den voksne hund skal kunne, skal den helst lære, mens den er hvalp. Op til de 16 uger er det enormt vigtigt, at man laver en grundig socialisering og miljøtræning af hvalpen – selvfølgelig er unghunden også åben for læring, men hvalpen har den bedste evne til at generalisere, mens den er helt ung og er heller ikke påvirket af de kønshormoner, der kan ”forstyrre” indlæringen ved en unghunden og måden hvorpå, hunden opfatter verdenen.

Når hvalpen er tryg i hjemmet og i haven (ofte efter et par dage) skal den på små oplevelsesture udenfor hjemmet. En hvalp skal ikke motioneres, men blot opleve og suge indtryk. Sørg for, at du lader din hvalp opleve ”en ny ting” om dagen: En dag kan man sidde ved en trafikeret vej/cykelsti, den næste dag besøge en skole/børnehave.

Hvalpen skal selvfølgelig også ud at møde andre hunde – helst store og små og i alle aldre. Din hvalp behøver ikke hilse på alle hunde og det er vigtigt, at du altid sikrer dig, at den anden hund kan lide hvalpe og generelt er social – spørg altid den anden hundeejer, inden du lader din hvalp hilse.

Hvalpen skal ikke løftes, når den hilser, men du skal selvfølgelig være klar til at give den tryghed, hvis den anden hund er for frembrusende. Når hunde skal hilse, skal du være opmærksom på, at snoren er slap!

Siden er under opbygning – der kommer lidt flere tips hen ad vejen:-)