For dig med hvalp

Forventningerne er tårnhøje, inden familien forøges med en lille hvalp. Endelig kommer hvalpen hjem og glæden er stor.

Dog har glæden det med at aftage en smule, da hvalpen efter få dage viser sig at være en opmærksomhedskrævende, bidende, tissende lille bandit.

De fleste nybagte hvalpeejere vil spørge sig selv, om ”de nu har taget den rigtige beslutning”/kan det virkelig være rigtigt, at det skal være så hårdt at have hvalp”? Ganske NORMALE tanker: Det er hårdt og tidskrævende at have hvalp, men husk, at du får så meget igen!

Her kan du måske få svar på nogle af de spørgsmål, der kan melde sig, når hvalpen indtager hjemmet.

Sovepladsen

En hund er, som os mennesker, et flokdyr. Det er meget unaturligt for en hund at sove væk fra flokken – ikke mindst meget hårdt for en lille hvalp, der kommer fra sin mor og søskendeflok. En hvalp/ældre hund kan godt lære at sove for sig selv, men hvis du vælger denne løsning, skal du vænne den til det gradvist.

Jeg vil anbefale, at hvalpen sover i en blød kurv/hundeseng i soveværelset, hvor den kan høre og lugte sin nye familie.

Renlighed

Hvalpen har en meget lille blære og den tømmer den, når ”den skal” – helst et sted, hvor den føler sig tryg. For at gøre renlighedsprocessen så nem og smertefri som muligt, er det en god idé at overholde følgende:

Fjern tæpper og måtter i et par måneder. Gå med hvalpen ud i haven ca. hver anden time, lad hvalpen trisse rundt for sig selv og når den tisser/besørger, så sig stille og roligt ”dygtig”.

Ønsker du at lære din hvalp at tisse på signal, kan du koble ordet ”tisse” på: Altså ”dygtig tisse”. De fleste hvalpe er ikke trygge ved at tisse udenfor matriklen i de første mange uger, men bare rolig – det kommer.

Skæld aldrig hvalpen ud, når den forretter sin nødtørft indenfor, hvalpen kan ikke se noget forkert i det og du risikerer bare, at hvalpen vil søge væk fra dig for at finde et ”sikkert” sted. Hvis hvalpen ser ”flov” ud, er det ikke fordi den forstår, at den har gjort noget galt, men fordi den forsøger at dæmpe dig!

Hjælp! Hvalpen bider

Du har fået en helt normal hvalp:-) Bideriet hører med til det at have hvalp, men det aftager som regel omkring tandskifte og ofte også før.

Hvalpen bider for at undersøge og for at lege – langsomt skal den vænne sig af med det, men det tager tid. Hvis man har mindre børn, skal man som familie regne med, at det vil tage længere tid at afvænne hvalpen med at bide, end hvis man kun er en eller to i en husstand.

Når hvalpen bider sig fast, afledes den med et stykke legetøj eller f.eks. en tyggestang. Man kan også skrige højt og hvalpen vil ofte slippe og forstå, at den har bidt for hårdt (dette trick kan kun bruges ved de helt unge hvalpe)

Når man skal lære hvalpen at lade være med at bide, handler det i bund og grund om, at man undgår de situationer, der får hvalpen til at blive opkørt.

Undgå at kæle med hvalpen, hvis den er frisk/opkørt: Kæl er, i hvalpens øjne, en invitation til leg, dvs. en invitation til at bide. Kæl kun med hvalpen, når den sover, eller når den er i ro/er afslappet.

Undgå at lege vilde bide-lege/kamp-lege med hvalpen, ofte ender det med en opkørt hvalp og nogle børn, der bliver kede af det.

Stå stille hvis hvalpen går efter bukseben eller ankler og ros, når hvalpen mister interessen. Afled med en øvelse (sit, kontakt, søg godbid eller lign.)

Alle hvalpe får 2-3 ”bide-flip” om dagen! Kom disse situationer i forkøbet, ved at aktivere din hvalp med små søge-øvelser eller ved at trætte den med en oplevelsestur. Giv din hvalp et ben/tyggestang i tilspidsede situationer: Når børnene kommer fra skole, når der kommer legekammerater, eller når svigermor kommer på besøg;-)

Miljøtræning og socialisering

Når hvalpen kommer hjem, skal man tænke nøje over, hvad man ønsker at lære den – alt det, som den voksne hund skal kunne, skal den helst lære, mens den er hvalp. Op til de 16 uger er det enormt vigtigt, at man laver en grundig socialisering og miljøtræning af hvalpen – selvfølgelig er unghunden også åben for læring, men hvalpen har den bedste evne til at generalisere, mens den er helt ung. Hvalpen er heller ikke påvirket af de kønshormoner, der kan ”forstyrre” indlæringen hos unghunde.

Når hvalpen er tryg i hjemmet og i haven (ofte efter et par dage) skal den på små oplevelsesture udenfor hjemmet. En hvalp skal ikke motioneres, men blot opleve og suge indtryk. Sørg for, at du lader din hvalp opleve ”en ny ting” om dagen: En dag kan man sidde ved en trafikeret vej/cykelsti, den næste dag besøge en skole/børnehave osv.

Hvalpen skal selvfølgelig også ud at møde andre hunde – helst store og små og i alle aldre. Din hvalp behøver ikke hilse på alle hunde og det er vigtigt, at du altid sikrer dig, at den anden hund kan lide hvalpe og generelt er social – spørg altid den anden hundeejer, inden du lader din hvalp hilse.

Hvalpen skal ikke løftes, når den hilser, men du skal selvfølgelig være klar til at give den tryghed, hvis den anden hund er for frembrusende. Når hunde skal hilse, skal du være opmærksom på, at snoren er slap og at din hvalp kan trække sig, hvis den har behov for det.

Alene hjemme træning

Det er meget unaturligt for en hund at være alene, da den som bekendt er et inkarneret flokdyr. Ikke desto mindre bliver de fleste hunde nødt til at lære at være alene, mens vi går på arbejde, til frisøren, i biografen mv.

Jeg bliver ofte spurgt om, hvor mange timer hunden må være alene – mit svar er oftest, at det afhænger af hundens alder, race og om hunden har lært at være alene hjemme og “trives” med det.

En velstimuleret voksen hund, som ellers lever et aktivt liv, kan godt være alene 6-8 timer, hvis den er vænnet gradvist til det.

Hvordan lærer man så hvalpen at være alene?

Start træningen, når hvalpen er tryg i det nye hjem – det kan være efter 2-4 dage. Tænk meget over, hvor hvalpen skal være alene og start træningen med at lade hvalpen være i det pågældende rum. Undgå at lade hvalpen være i en “hvalpegård” (disse er blevet meget populære), meningen er jo, at den skal vænne sig til at være frit i enten hele huset eller et bestemt rum.

At lukke hunden i et bur, når den skal være alene, er ikke noget der “eksisterer” i mit univers. Der er selvfølgelig ikke noget galt i, at lade hundens bur eller transportkasse stå i rummet, men lågen skal “SELVFØLGELIG stå åben.

Skab nogle rutiner omkring afgangen: Sørg for at hvalpen er luftet og har fået nogle indtryk på en lille tur, giv hvalpen lidt rolige snuse-aktiviteter og ignorér herefter hvalpen. Når den er faldet til ro og virker træt, kan du starte træningen: Start med at forlade hvalpen 30 sekunder og gå ind til den med en neutral og frisk fremtoning, gentag tre gange om dagen.

Når dette trin går efter planen (hvalpen er okay med at blive forladt i kort tid), så kan du begynde at øge tiden. Jeg vil altid give hvalpen/og den voksne hund en “snack” – det kan være en lille let fordøjelig tyggestang, en “kong” fyldt med foder og lidt leverpostej/hundepaté eller lidt godbidder som smides på gulvet. At få lidt lækkert, kan gøre afgangen lidt festligere – det skaber desuden noget forudsigelighed for hvalpen.

Pas på med at øge tiden for hurtigt, starten af træningen er den vigtigste, altså at hvalpen er tryg og har tillid til, at man altid kommer tilbage. Efter to succesfulde dage på samme “trin”, kan man sagtens fordoble tiden.

Tips til alene hjemme træningen:

  • Sæt overvågning på, så du kan holde øje med, hvordan din hvalp trives. (specielt i starten)
  • Gå aldrig fra hvalpen, mens den sover – den kan få et chok ved at vågne op helt alene.
  • Leg ikke “vilde lege” med hvalpen, inden den skal være alene – det kan gøre det svære for hvalpen at falde til ro.
  • Undgå at have vinduespudser, håndværkere mv. under træningen.
  • Musik og fjernsyn skader ikke nødvendigvis, men hvis hvalpen bliver vænnet til det, skal man altid huske at tænde for det.
  • Lad hvalpen og for den sags skyld den voksne hund være alene i det rum, hvor den normalt er glad og tryg.
  • Undgå at virke stemningsangivende, når du forlader hvalpen.
  • Hils altid kort på hvalpen, når du kommer hjem igen, men uden at overdrive.

Lær hvalpen “ro”

Der er forskel på, hvilke situationer man som hundeejer ønsker, at hunden skal kunne gebærde sig i. Dog er det fælles for de fleste, at man ønsker en nogenlunde rolig hund, som kan slappe af i hjemmet og trives i forskellige miljøer.

Det er vigtigt, at man allerede fra hvalpestadiet indfører nogle gode sove-rutiner. Dvs. at man ikke bliver ved med at lege med hvalpen, når man kan se, den er træt. At man ikke giver hvalpen opmærksomhed kl. 5 om morgenen, hvis man på sigt selv ønsker at sove til kl. 10 og at man engang imellem ignorer hvalpen, når den trænger til at sove – det er vigtigt at den selv lærer at lægge sig.

Hvis hvalpen sover, skal man lade den være – hvalpe har brug for enormt meget søvn. Hvis hvalpen hele tiden bliver vækket, f.eks. af børn, kan man risikere at få en overaktiv hvalp, som har svært ved selv at lægge sig/falde til ro.

Hvis man på sigt ønsker en rolig hund i hjemmet og en hund som er rolig i sin omgang med børn, er det meget vigtigt, at man opfordrer til rolige lege – dvs. lege som ikke kører hvalpen op. Søge-lege er noget af det bedste, man kan tilbyde sin hvalp og ikke mindst den voksne hund. Det kan være fodersøg i haven, søg efter foder/godbidder i beholdere, tæpper mv. Samme lege kan laves med legetøj: Lær hunden at finde legetøj og samle det op/aflevere det, i stedet for at kaste, ruske og lade hvalpen ødelægge det. Bare rolig, det er ingen forbrydelse at kaste med lidt legetøj eller ruske det lidt. Det skal bare ikke være den primære aktivitet og man skal være opmærksom på, at det ikke trætter hunden – snarere tværtimod.

Hvis du ønsker, at den voksne hund på sigt skal kunne fungere og slappe af i forskellige miljøer, skal du allerede fra hvalpestadiet begynde at lære hvalpen at slappe af i mange forskellige situationer. Noget af det bedste, man kan træne med sin hvalp, er ganske enkelt at sidde på en bænk og slappe af – i byen, i skoven, på cykelstier osv. Du opnår at få en hvalp, der kan slappe i forskellige miljøer og hvalpen lærer, at der ikke nødvendigvis skal ske noget hele tiden. Hav altid en god sæk foder/godbidder med på disse ture – begynder hvalpen/unghunden at blive urolig eller utålmodig, kan du lave et lille søg i græsset ved siden af bænken.